×

/Bucsák Krisztina 2015-09-14/

Patkás Tamás-t „Rocky” a ’90-es évek közepén érte egy szörnyű baleset, aminek következtében elveszítette mindkét lábát. Felépülésének első percétől már komoly célokat tűzött ki maga elé. Egy éve pedig elhatározta, hogy úszni kezd. Mindezt sikerült a Balatonon is kamatoztatnia, hiszen nyáron sikeresen át is úszta.

020Te nem „uszizol”? Mert jó lenne szerintem!

Mennyit és hogyan ússzak akkor ha fáj a derekam?

Ahogy te érzed jónak. Ha jól érzed magad és tudod csinálni, akkor csinálni kell, mindegy hogy más mit mond. Magamból kiindulva, én is így voltam ezzel. Ha belemegyek a vízbe és az embernek nincs lába, akkor az ember teste nehezebb és felborulsz, mint a “keljfeljancsi”. Nekem ezt meg kellett tanulnom. Volt triatlonista, több tapasztalt úszó „edzőm” is akik próbáltak segíteni rajtam, irányítottak hogy csináljam. De nem tudják, nem tudhatják hogy életszerűen ez hogyan is működik. Van egy jogász ismerősöm, akinek 8 éves korában levágta a vonat a lábát. Beszélgettünk, hogy neki csak a mellúszás megy, mert hogyha háton úszik, akkor felfordul, mint a horgász úszó. Pontosan itt van az, amit mások nem tudnak, mert nem mindenki tapasztalja meg életszerűen, és még elképzelni is nehéz. Jómagam, amikor gyorsba próbáltam, rányomok, húzom a gyorsot, rányomok újra és elfordulok, nincs egyszerűen egyensúly, mert nincsenek a lábak amik segítenének az egyensúlyban. Mellbe kitapasztaltam, kifejlesztettem egy technikát, ami ugyan nem túl szabályos, de eredményesebb, mert hiába minden erőfeszítés, ha az úszás fárasztó és nem lehet haladni. Ezt a technikát bizonyos korlátozottság esetén szívesen átadom, bárki fordulhat hozzám bizalommal.

Úszómester voltam.

Annak idején a Kovalter szabadstrandon,- ami még működött a Rábán,- első évben nyári munkásként, aztán a következő évben még egy nyárra visszamentem. Tehát a víz szeretete végig kísérte az eddigi életemet.

Horgászni jártam, eveztem, volt egy csónakom a Dunán, megoldottam, kitaláltam magamnak egy olyan élethelyzetet, ami működik.

Kocsival le tudtam menni a partra, evezőbe kapaszkodva, olyan táskát vittem, amit a vállamra hátamra lehet venni, ne kelljen fognom. Lementem a csónakig bepakoltam, bemásztam, adott volt a mozdulat, széket szereltem be. 20 évet lehorgásztam ott. Csak azért hagytam abba mert a víz minőség már nem volt a régi, de tényleg nagyon jól éreztem magam hisz ott is emberek között voltam..

108

Annak idején, az egykori GYÁÉV uszodában ( mai Magyar Vilmos Uszoda) még csodálkoztam azon, hogy képes valaki két órán keresztül úszni. Most pedig már képes vagyok arra hogy akár 5 órán át ússzak. Szó szerint bemegyek a medencébe és 5 óra múlva jövök ki. És közben csak iszom, egyéb frissítőre nincs szükségem.

A Balatont is 4 óra alatt úsztam át.

A medencében elért időhöz képest a Balatonon nagyon jó időt úsztam. Büszke vagyok arra, hogy a medencében elért időmhöz képest a Balatonon ennyire jó időt úsztam. A medencében 3.46 perc alatt úsztam le az 5200 métert. A Balatonon mindez 4 óra alatt megvolt! Ez akkora idő!!! A segítők, öt órára vártak engem. Nagy erőben voltam akkor. Amikor kijöttem, a saját kezemre és fenekemre támaszkodva értem fel a lépcsőn, akkora erő volt bennem. Legnagyobb meglepetésemre Erdélyi Zsolt (Madár) személyesen gratulált a helyszínen! Mikor meglátott, leguggolt, egy stáb követte, átölelt.. és a kamerák végig vették.. az emberek tapsoltak. Óriási élmény volt!

Már a könyvírás is felvetődött.

Jelenleg, személyes Blogomat vezetem a Kisalföldben, ehhez kaptam segítséget és meglátjuk majd hogyan tovább. Eddig a tetoválás mutatkozik a legolvasottabbnak, és a receptes téma is nagy sikert aratott.

046

Majd én megcsinálom..!

Olyan vagyok, amit én kitalálok vagy elhatározok, mindent véghez viszek tisztességgel, és pont ezért is ért a baleset. Akkor is más helyett mentem be, mert a munkatársamnak fájt a dereka, akkor jött vissza táppénzről aznap, mondtam Józsikám maradj, majd én megcsinálom..

Régen nagyon pörgős életet éltem, zenéltem, doboltam. A mozgáshiány életmód következtében voltam 130 kg is.

Amit adtak, megettem 🙂 címszó alatt. Bármivel megkínáltak, elfogadtam.

Ha arrébb tolnak egy kerekesszékkel, akkor ott vagy ahová toltak, nem mondod azt, hogy te máshova szeretnél menni, tehát van egyfajta alázat mindenkivel szemben. A család melletted áll, és csak te tudod, hogy nem egészen jól állnak melletted. Lassan elveszted a személyiségedet, önmegvalósíthatatlanná válsz.. egyszer csak azon kapod magad, hogy érvényesülésre vágysz, és ki akarsz törni.

A Rocky név a rock zenéből adódik, egy 84-es sztori, egy akkori barátom ruházta rám, metál stílust képviseltem inkább, „szikla-szilárdan” 🙂

Korábban nem mertem elmenni egy koncertre sem, mert attól féltem hogy fellöknek. Most pedig már a szabadtéri fesztiválokon simán jövök-megyek. Szervezés terén nagyon sokat fejlődtünk, kapok segítséget rendezőktől, szervezőktől, bármire legyen is szükségem.

145

Szembe megyek az árral, és amit akarok, azt megcsinálom.

Kezdődött azzal, hogy vettem egy repülőjegyet Amerikába. Külföldön élni? Nem igazán tudnám már elképzelni. Sem megvalósítani. Itt a családom, amiből jelenleg csak a közvetlen családi élet hiányzik, mert többnyire egyedül vagyok.

Nem szeretem annyira a kötöttségeket.

Beállok én is a sorba, hogy ha kell. Beleférne már az életembe, mert nagyon szeretem ha szeretnek. Ha valaki engem szeret, kétszeresen adom vissza. Szeretek adni és kapni is. De adni sokkal jobban. Mert jólesik.

Minél idősebben vagyunk, annál kevesebbet álmodunk.

Amikor nem szeret a társunk igazán, akkor arra vágyunk, amit nem kapunk meg. Mi emberek jól megfogalmazzuk a problémát, de mégsem teszünk ellene. Amikor együtt vagyunk valakivel, nincs baj, csak amikor egyedül vagyunk. Akkor van baj.

Ha drága a pelenka a gyerek üljön a bilire.

Sok időt töltöttem a gyermekemmel, száz százalékos apa voltam. Velem éppen ezért nagyon jól járt. A bilizés sem vált unalmassá, mert kerekeket szereltem rá, így próbáltam viccesen az életre ösztönözni a fiamat, aki már el is múlt 22 éves. Szeretem a humort, a vidámságot.

Óvodai viselet: Darth Vader köpeny és paraszt kalap, gumicsizma. Farsangon az én fiam véres szellem volt.

Vannak kutyáink, szeretem az állatokat.

4 kutyánk van, 2 máltai selyem, yorkshire terrier és egy menhelyes kutya, illetve van egy cicám is. A legidősebb kutyus már 16 éves elmúlt. Minden kutyám sokáig élt. Van egy Jákó papagájom, Doni. Velük kelek. Reggel megetetem őket, elmegyek az uszodába. (Usziba sajnos nem mehetek bármikor, illetve nagyon drága hogy naponta megengedjem magamnak) Nyáron kihívást jelentenek a mesterséges tavak. Célom hogy jól lefáradjak, hogy hosszú távokat tudjak úszni. Kitartóan jó hosszú távokat. Önerőből. Kellemes időtöltés is, sok emberrel találkozom. Ismerkedem.

A világháló inkább személytelenségre buzdít.

Bizonytalanságot okoz. Több ellenséget lehet gyűjteni, és kevesebb barátot. Szükséges az érzelmi intelligencia. Ha az hiányzik, hiányt okoz. Ha érzelmi intelligencia van, akkor az emberek megtalálják egymást. Annak hiányában sok veszteség éri az embert. Fontos a személyiség. Fontos hogy valaki megértsen minket majd idősebb korunkban is.

Nem készülök az öregségre, mégis megálmodtam a halálomat.

Nem készülök meghalni sem, de csak addig szeretnék élni amíg, tudok is élni. Ha nem menne, nem akarnám csinálni.

Támogatást a családom és egy barátomtól kapok. A barátom, aki mindenben velem van és mindent tudunk egymásról, mint ha testvérek lennénk.

Mi az amivel bárki is hozzájárulhatna további eredményeidhez, sikereidhez?

Ezt még soha nem kérdezte tőlem senki! Lassan visszatért a hitem, magam értem el hogy újra legyek valahol valaki.

Győri Rehab-Rába Kft. szeretne támogatni abban hogy elérhesd jövőbeni céljaid. Nem utolsó sorban pedig, biztosít számodra egy uszoda bérletet is ahhoz, hogy ne hagyj ki egyetlen edzést sem, hogy felkészülten tűzhesd ki a jövőbeni terveket, és lelkesen segíthess másoknak is.

Nagyon örülök neki és köszönöm!


Végezetül szeretnék üzenni a kedves olvasóknak!

Nem csak azoknak az embereknek üzennék, akik úgy érzik hogy valamiért nem fogadják el őket, vagy mert úgy gondolják hogy valaminek visszavonhatatlanul vége szakadt, hanem azokhoz is, akik egyszerűen csak kíváncsiak rám és a magamfajta emberekre. Én volnék az egyik élő példa arra, hogy elérhetjük célkitűzéseinket, kitartással és sok türelemmel. Nincs értelme arra várni, hogy bármi rossz magától elmúljon. Voltam már én is elkeseredve és fájtak a nehézségek, de az idő a legjobb edzőnk! Volt amikor mások segítségére vártam, de rájöttem, ez nem lehet megoldás! Nem szabad másokra várni, mert más embereknek is megvan ugyanúgy a saját problémájuk és ha még mi is rájuk támaszkodunk, azzal pont az ellenkezőjét érjük el. Hinni kell magunkban és menni fog, bármi legyen is az amit szeretnénk csinálni.

SZERESSÉTEK AZ ÉLETET, AZÉRT VAN!

Leszünk barátok?

Rocky